Saturday, August 23, 2008

Law 666: Law and stereotype

When i started reading law, dated back 2 my pre-law days...there are tons of stereotypes i've encountered about law students and the law profession itself...

1."ambik law ni, x takut ke nanti defend klien bersalah? nanti rezeki x halal la, berdosa la...

korang ingat graduate2 teros jadi karpal singh ke?..aduii...x semestinya dah graduate nak jadi lawyer..ade gak jadi LA,lecturer....terpulang la ape ko nak buat lepas graduate

2.sume org, i mean "malaysians" ingat bile jadi lawyer, cume ade criminal lawyer je...

aduii...banyak lagi cabang ade..nak jadi lawyer masuk court or tanak masuk court pon bley, i.e litigation and conveyancing.

3."Jadi lawyer sebelah kaki kat neraka, sebelah kaki kat syurga"
Terpulang kat individu....

4."Law students ni sangat2lah bersosial"
Al-kisahnya,seorang makhluk Allah ini dapat tau aku blaja law..so dgn penuh stereotypenya, tanggapannya terhadapku ialah, aku seorang yang sangat bersosial, serta kaki pompuan dan die kate, mari la ke kelab and bawak la budak2 pompuan yg blaja same course ngan aku skali...

maka stereotype budak law ialah...
  • suke clubbing
  • kaki pompuan
  • social tahap meraban
  • dan bende2 sewaktu dgnnya
mmg la kene sosial..tapi x semestinya ke arah 2....mmg la ade gak bebudak yg buat camni....tapi bukanlah majority.........korang pnyer pasal la ni...aku x buat pon bende2 tuh,aku sangat 'nerd' :P.....ramai yg aku kenal xde la meraban buat camni,,,

5. Budak law mesti tahu kes 'Altantuya'

Adui...kekadang pegi memane,sume mesti tanye soalan tu...nyampah aku
jiran aku lawyer...and die x give a damn about that case..hahahhaa

6. "nanti kalo ko dah keje jadi lawyer, kalo aku ade apape problem boley la mintak tolong"

Aduuhhh.....walaupun ade 'kalo'.....bunyinya macam dah plan nk buat salah in the near future ...huhu....
Kalo la pun aku jadi lawyer, insya-Allah aku tolong...but if not, screwed you are...


So, inilah ape yg ingin aku rant-kan..hahahhaa...ia sekadar untuk meng-inform dan tidak berniat melukakan hati mana2 pihak...lol...

adios

3 comments:

LUQA said...

hahaha benar2. aku menghadapi situasi yang sama sebegini.

dee.m.saari said...

hahaha!!tak tahan nak gelak!
informative tho!

keen said...

i pn sama!tapahapee kn.